Vereniging Grouwster Watersport

Home » Uncategorized » Jeugdzeilen 2014

Jeugdzeilen 2014

Recente reacties

Advertenties

Zo’n veertig jongeren van 8 tot en met 18 jaar maakten in het laatste weekend van september kennis met zeilen in een GWS-schouwen. Op hun eigen niveau zeilden ze in de platbodems op het Pikmeer bij Grou. Mede door een prachtige weer en windkracht twee, drie was het enthousiasme zo groot ze bijna niet te stoppen waren. Op vrijdagavond had de jeugd in het Skûtsjemuseum in Earnewâld onder leiding van Harm de Vlas en Age Veldboom al op een leuke en ludieke manier kennis gemaakt met de historie van skûtsjes en skûtsjesilen.

Jongeren laten zien en ondervinden hoe leuk het is om in platbodems te zeilen. Maar ook hoe het vroeger ging om te wonen op en te werken met skûtsjes was het doel van de stichting Foar de Neiteam, een initiatief van de SKS en IFKS. Deze organisaties hebben de handen in een geslagen om de jeugd te enthousiasmeren meer interesse te krijgen in het zeilen op en in platbodems. En natuurlijk in het bijzonder van de skûtsjes zodat de historie niet verloren gaat maar blijft leven!

De organisatie was in handen van Eildert Kzn Meeter, bemanningslid op het SKS-skûtsje de Súdwesthoek. Hij werd bijgestaan door een grote groep vrijwilligers van bemanningsleden, schippers en betrokken uit de SKS en IFKS en vrijwilligers van het Skûtsjemuseum.

De hele club ging zaterdag met de Vrouwe Nieske, volgschip van het Leeuwarderskûtsje, het water op voor het echte werk in de negen GWS schouwen en de praam. De organisatie koos voor zeilen in de GWS schouw omdat het een zeilboot is waar op een kleinschalige manier geleerd kan worden hoe te zeilen in een platbodem. Alle schouwen zijn particulier bezit. Praam ‘de Zwarte Klaas’ werd belangeloos ter beschikking gesteld door Watersportcentrum de Twirre in Earnewâld.